کتاب «فرمانده مسعود» نوشته ژیلا بنییعقوب، این روزها در آستانه چاپ سوم است. این کتاب که از سوی نشر پارسه منتشر شده است، به احمدشاه مسعود، فرمانده برجسته افغانستانی میپردازد. بنییعقوب از سال ۸۱ تا سال ۹۷ طی ۱۱ سفر به کابل، پنجشیر و مزارشریف با بیش از ۳۳ نفر از اعضای خانواده و یاران مسعود گفتوگو کرده است. این کتاب میکوشد طی مصاحبههایی با دوستان و منتقدان احمدشاه مسعود، چهره شیر دره پنجشیر را از ابعاد مختلفی معرفی کند.
وی با اشاره به محدودیتهایی که در گذشته در زمینه نویسندگی در افغانستان وجود داشت، ادامه میدهد: از این رو، مردم با این چهره که از شخصیتهای مطرح در سطح بینالملل است، آشنایی چندانی نیافتهاند. نوشتن آثاری درباره احمدشاه مسعود میتواند آگاهی نسبت به او را در جامعه افغانستان عمومی کند و تعمیم دهد. با عمومی شدن این آگاهی مبنایی برای معرفی بهتر این چهره وجود خواهد داشت.
به گفته این دانشجوی افغانستانی، در متون سیاسی و تاریخی افغانستان تقریباً مباحث چندانی درباره احمدشاه مسعود گنجانده نشده است. ما به وزارت معارف و آموزش افغانستان پیشنهاد دادیم که مطالبی را درباره جایگاه و نقش احمدشاه مسعود وارد محتوای درسی دورههای آموزشی و درسی کنند تا نسل آینده افغانستان درک صحیحی از کارنامه او داشته باشند.
شاپور بارز، دانشجوی افغانستانی دیگری است که در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی مشغول به تحصیل است. او ضمن سپاسگزاری از ژیلا بنی یعقوب برای انتشار این کتاب میگوید: احمدشاه مسعود در دنیای سیاست در کنار شخصیتهای بزرگ دنیا محسوب میشود و تاکنون کتابهای بسیاری درباره او نوشته شده است. این اثر نیز کتاب جدی درباره اوست.
وی با اشاره به اینکه در سیستم دانشگاههای افغانستان هنوز بحثهای جهاد و مقاومت وارد کتابهای درسی نشده است، میگوید: با این حال، کتابهای نوشته شده در خارج از دانشگاه نگاه جدی به مسعود و مبارزات و افکار او داشته است و ما امیدواریم تفکر احمدشاه مسعود و هنر جنگ او را در نظام آموزشی در سطح دانشگاه و مدارس وارد کنیم تا نسل آینده با او بیشتر آشنا شوند.