به گزارش الأمه:
در این نوع دیپلماسی، کاربران فعال تلاش می کنند تا با انتشار محتوای مثبت و ایجاد گفت وگوهای معنادار و هدفمند، درک از کشور خودشان را که دچار کلیشه های غلط شده از طریق قابلیت های شبکه های اجتماعی تغییر دهند.
دست اندرکاران امر باید متوجه شوند که اعتماد و مشروعیت با ایجاد ظرفیت برای تعامل و اقدام ارتباط دارد! اما علی رغم اختصاص ردیف بودجه های بالا در سطح مدیریت کلان برای فعال سازی ظرفیت های مردمی دیپلماسی عمومی در فضای مجازی متاسفانه در عمل محتوای اندک قابل توجهی توسط شهروندان ایرانی تولید شده و محتوای مثبت موجود در فضای وب از طریق تجربه شخصی و خلاقیت های فردی فعالان شبکه های اجتماعی دیگر کشورها به ایران ایجاد شده است.
برای مثال جالب است بدانیم که درصد خروجی عملکرد نهادهای مسئول دیپلماسی عمومی ایران در فضای مجازی با ردیف بودجه های بالا نسبت به فعالیت های خودجوش فعالان شبکه های اجتماعی عراقی در بازنشر محتوای مثبت از ایران چیزی نزدیک به صفر است.
حجم زیادی از محصولات سینمایی و سریال های ایرانی توسط کاربران عراقی به زبان های عربی، کردی و انگلیسی ترجمه شده و در یوتیوب قرار داده شده است. به هیچ وجه اغراق نیست که بگوییم این محصولات فرهنگی در مجموع بازدید میلیاردی داشته است.
بسیاری از آثار موسیقی ایرانی در سبک های مختلف نیز توسط کاربران ترجمه شده و با ساخت کلیپ های مرتبط با مضامین موسیقی ها بازنشر شده است. برای مثال ترجمه یک موسیقی پنج دقیقه ای از یک خواننده ایرانی، محسن یگانه میلیون ها بار دیده شده و باعث تولید نظرات مثبت از سوی کاربران در مورد ایران شده است!
در حوزه معرفی جذابیت های توریستی ایران کاربران عراقی سنگ تمام گذاشته اند و مقصد گردشگری در شهرها و اماکن توریستی ای باقی نمانده که معرفی نکرده باشند. در حوزه مزیت های اقتصادی گردشگری نیز این کاربران بسیاری از پاساژها، هتل ها و اماکن خرید را به عنوان جاذبه گردشگری معرفی می کنند و باعث رونق کسب و کار در این محل ها شده اند.
با تحلیل محتوای نظرات کاربران
عرب زبان می توان به سه نوع نگاه نسبت به
ایران رسید:
اشتراک گذاری تصویر مثبت از مردم، تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران که کاربران عراقی بیشترین سهم را در ترویج آن دارند.
واکنش های مثبت کاربران خاکستری از دیگر کشورهای عربی که با دیدن جذابیت های توریستی، سریال ها، فیلم های سینمایی، موسیقی و دستاوردهای ایران در حوزه های مختلف... تصویر متفاوتی را مشاهده کرده، تحت تاثیر قرار گرفته و حتی آرزوی سفر و آشنایی بیشتر با فرهنگ ایران را دارند.
واکنش های منفی و توهین آمیز کاربران وابسته وهمسو با حکومت عربستان سعودی که با توهین و تهمت به تخریب وجهه ایران می پردازند.
در هفته های اخیر با محوریت اتاق فکر رسانه ای در عربستان سعودی و با درک بالای خطر نزدیکی روزافزون و همه جانبه تعاملات مردم دو کشور در حوزه های مختلف عقیدتی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی پمپاژ اخبار منفی و شایعات ضد دو ملت در فضای رسانه های دو کشور شدت گرفته است. معادله ساده است و پیچیدگی خاصی ندارد: عربستان سعودی پول می دهد، روزنامه های غربی و عربی اخبار و گزارشهای منفی برای تاثیر گذاری بر اذهان مردم دو کشور تولید می کنند و رسانه های مغرض و وابسته در داخل نیز اشک تمساح می ریزند و آن را در فضای رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی دو کشور بازنشر می دهند.