۱۳۹۸/۱۱/۰۵
۸:۲۷ ق٫ظ

رمان «سرزمین پاک» نویسنده Zarrar Said در هند منتشر شد. هرچند که روایت این رمان در سرزمینی خیالی می‌گذرد، اما با الهام از زندگی دکتر عبدالسلام، فیزیک دان برجسته پاکستانی نوشته شده است.

انتشار رمانی با الهام از زندگی پدر هسته‌ای پاکستان

به گزارش الأمه:

رمان «سرزمین پاک»نوشته Zarrar Said در ۳۲۸ صفحه توسط انتشارات HarperCollins منتشر شد. در توضیح این رمان آمده است: ‌«روزگاری دانشمندی می زیست که برنده جایزه نوبل فیزیک شده بود اما ناگزیر به ترک کشورش شد، چرا که طبق قوانین حاکم بر آن کشور، دولتمردان مانع از ابراز علنی عقایدش می‌شدند و در صورت امتناع از ترک کشور، خطر کشته شدنش نیز وجود داشت. این انزجار تا حدی بود که کشورش حتی تا سال‌ها پس از فوتش از پذیرفتن وی به عنوان عضوی از آن کشور امتناع  می‌کرد، حتی بعد از خاکسپاری وی نیز تعدادی خرابکار با پاک کردن واژه «پاکستان» از سنگ قبرش سعی کردند تا بر این اصل پرده افکنند اما خود این جمله‌ ناتمام، غیر مجاز بودن و حماقت زیاد آنها را برملا می‌کرد.»

 Zarrar Said  در این رمان با بهره گیری از خیانت غم انگیز پاکستان در مورد دکتر عبدالسلام (دانشمند هسته‌ای پاکستان و برنده جایزه نوبل فیزیک که نقش مهمی در راه اندازی برنامه های هسته‌ای این کشور داشت.) بیان داستان کشوری افسانه‌ای می پردازد، که به سوی زوال گراییده است. نویسنده در به تصویر کشیدن  تکیه مردان سلاح به دست بر مسند خلافت در کتاب خود از ظریف‌ترین استعارهها، تقلیدها و واقع گرایی سحرآمیز بهره می‌جوید.

 روایتگر این داستان، کسی نیست جز، قاتل دانشمند گیرنده جایزه نوبل به نام سلیم آقا. او سرزمینش را در سنین جوانی ترک می‌کند اما با این وجود نمی‌تواند یاد و خاطره عشقش را که هنوز در شهر Lorr زندگی می‌کند، به فراموشی بسپارد. سلیم آقا درست زمانی کشته می‌شود که قصد داشت ماشین زمانش را امتحان کند ـ ماشینی که به وسیله‌ آن می‌خواست سفری به گذشته‌اش در شهر Lorr داشته باشد، تا شاید بتواند دیداری با عشقش لیلی، که به تازگی توانسته بود از پاکستان بگریزد و به سمت مخفیگاه وی در آمریکا روانه شود، داشته باشد ـ تولد معجزه آسای Agha (آقا) در خانواده‌ای  فقیر ـ پدری نجار و مردی الکلی و مادری رنج کشیده_خبر از عزت و شکوه او در آینده داشت.

نویسنده، تمایل به  استفاده از واقعیت گرایی سحرآمیز دارد، تا بتواند اثری جاوید و تاثیرگذار ارائه دهد، اما در این میان هر از گاهی  با توضیحات بیش از اندازه، در دستیابی به این امر شکست می‌خورد برای مثال می‌توان از تفکیک و چگونگی شکل گیری پاکستان و سخنرانی در خصوص اینکه چگونه فئودالیسم در پاکستان عمل می‌کند، اشاره کرد. نویسنده مطرح می‌کند که مرگ دکتر سلیم نه به واسطه گلوله یک آدمکش که به دست کشورش که او را طرد کرد اتفاق افتاد. این رخداد همچون چاقویی در قلبش نابودی همیشگی او را به همراه داشت.

منبع: مهر