۱۳۹۹/۰۲/۱۷
۲:۴۰ ق٫ظ

انتشار خبری درباره بسته شدن صفحات حامی مقاومت فلسطین و ضد رژیم صهیونیستی در فیسبوک، بار دیگر صلاحیت این شبکه اجتماعی را به عنوان یک بستر مناسب و بی طرف برای تبادل اطلاعات زیر سوال برد.

سانسور به سبک فیسبوک /وقتی صفحات محور مقاومت مسدود می‌شوند

به گزارش الأمه:

هر چند بعد از پیدایش گزینه‌های جدیدی در شبکه‌های اجتماعی همچون تلگرام، واتساپ، اینستاگرام، توئیتر و…، فیسبوک دیگر آن ابهت سال‌های نه چندان دور را ندارد اما با این وجود این شبکه اجتماعی همچنان یکی از قدرتمندترین شبکه‌هایی است که در آن افراد به تبادل اطلاعات مختلف مشغول هستند.

فیسبوک حتی در دوران طلایی خود با اتهامات زیادی از قبیل جاسوسی از اعضا و همکاری با حکومت‌های سرکوبگر از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی متهم بود.

برای مثال فیسبوک از طریق اپلیکیشن تلفن همراه خود به داده‌های شخصی بیش از حد تصور در مورد هر کاربر دسترسی داشته است.

از جمله اطلاعاتی که از طریق اپ فیسبوک برای تلفن‌های همراه به دست فیسبوک افتاده می‌توان به اطلاعات مربوط به وضعیت سلامتی افراد و برخی اطلاعات حساس دیگر اشاره کرد که ناشی از استفاده کاربران از برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های حفظ تناسب اندام و سلامتی است.

فیسبوک نه تنها از طریق اپلیکیشن خود از کاربرانش اطلاعات جمع آوری می‌کند، بلکه از طریق دیگر برنامه‌های نصب شده بر روی گوشی‌ها نیز دست به چنین کاری می‌زند و این امر به منزله نقض صریح حریم شخصی است. بر اساس گزارشی که اولین بار وال استریت ژورنال به چاپ رساند نکته نگران کننده این است که اگر کاربران از شناسه خود در فیسبوک برای استفاده از برنامه‌های ثالث استفاده نکنند، یا حتی در فیسبوک حساب کاربری نداشته باشند، باز هم ممکن است این شبکه اجتماعی بتواند داده‌های خصوصی و شخصی کاربران را جمع آوری کند.

حتی اگر هرگز عضو فیسبوک نبوده باشید یا برای مدت طولانی وارد حساب کاربری خود در فیس بوک نشده باشید، این شبکه اجتماعی باز هم فعالیت‌ها و اقدامات شما در جهان مجازی را ردگیری می‌کند.

به گفته «دیوید بیسر» رئیس واحد مدیریت تولید شرکت فیسبوک، این شبکه اجتماعی کاربرانی را که از وب سایت‌های مختلف استفاده می‌کنند یا کاربر برنامه‌های تلفن همراه گوناگون هستند، زیر نظر دارد و بر مبنای لایک ها و به اشتراک گذاری‌های کاربران اطلاعات مفصلی در مورد شخصیت و ویژگی‌های اخلاقی و حرفه ای افراد جمع آوری می‌کند.

تعداد زیادی از برنامه‌های یادشده به کاربران امکان می‌دهند با استفاده از اطلاعات کاربری خود در فیسبوک از امکاناتشان استفاده کنند و از همین رو دسترسی به حجم بی سابقه‌ای از داده‌ها به همین شکل ممکن می‌شود.

به گفته بیسر، وقتی که کاربری از یک سایت بازدید کرده یا یک app را باز می‌کند، فیسبوک هم اطلاعات مربوط به آن را دریافت می‌کند؛ حتی اگر آن فرد در شبکه اجتماعی مذکور حساب کاربری نداشته باشد.

یکی دیگر از اطلاعاتی که توسط فیسبوک جمع آوری می‌شود، آدرس آی پی یا پروتکل اینترنتی فرد است. اطلاعات مربوط به سیستم عامل مورد استفاده و تاریخچه استفاده از مرورگر هم به همین شکل به دست فیسبوک می‌افتد. آدرس آی پی برای شناسایی موقعیت جغرافیایی فرد مورد استفاده قرار می‌گیرد و اطلاعات «کوکی ها» هم تاریخچه بازدید از وب سایت‌های مختلف را در اختیار فیسبوک قرار می‌دهد.

همکاری با قدرت‌های استبدادی

اما داستان به اینجا ختم نمی‌شود و اهمیت ماجرا در این است که فیسبوک اغلب اقدامات خود را در راستای سیاست‌های قدرت‌های استعماری همچون آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام می‌دهد.

در سال‌های گذشته خبرها و گزارش‌های متعددی درباره همکاری فیسبوک با آمریکا و اسرائیل منتشر شده است. نکته مهم در این رابطه آن است که در سال ۱۳۹۵ اسرائیل مدیریت فیسبوک را وادار به فرستادن هیأتی به سرزمین‌های اشغالی و همچنین امضای قراردادی دو جانبه با مقامات تل‌اویو کرد. به نظر می‌رسد این اقدام اسرائیل، در جهت گرفتن مجوز اجباری از فیسبوک در خصوص نظارت کامل بر فعالیت‌های این شبکه از سوی رهبران این رژیم صورت گرفته است.

حضور مدیر فیسبوک در کنگره آمریکا

به موجب آن فیسبوک و مقامات اسرائیلی برای حذف‌کردن و یا تعلیق حساب‌های کاربری فلسطینیانی که به گفته آنها پست‌های «تحریک‌آمیز» منتشر می‌کنند با یکدیگر توافق کردند.

این توافق بعد از آن شکل گرفت که اسرائیل تهدید کرد در صورت همکاری‌نکردن داوطلبانه فیسبوک با آنها، قوانینی برای جریمه سنگین فیسبوک و یا حتی مسدودشدن این شبکه اجتماعی تصویب خواهد کرد.

نتایج آن دیدار این روزها قابل مشاهده است. از آن زمان تاکنون فیسبوک سانسور دیوانه‌واری را علیه فعالان فلسطینی که به اشغال غیرقانونی کشورشان از طرف اسرائیل معترضند، آغاز کرده است.

مدت کوتاهی بعد از توافق بین رژیم صهیونیستی و فیسبوک، وزیر دادگستری اسرائیل اعلام کرد تل آویو در مدت چهارماه، ۱۵۸ درخواست برای حذف حساب‌های کاربری «تحریک‌آمیز» داشته که فیسبوک ۹۵ درصد آنها را اجابت کرده است.

 

آنچه این سانسور را دارای اهمیت می‌کند این است که ۹۶ درصد فلسطینیان اعلام کرده‌اند اولویت اول آنها در فیسبوک دنبال‌کردن اخبار است. این به این معنی است که مقامات اسرائیلی به صورت نامحدودی مهم‌ترین ابزار ارتباطی فلسطینیان را کنترل می‌کنند.

پس از آن توافق روزنامه ایندیپندنت گزارش کرده که دستکم حساب کاربری انگلیسی و عربی ۱۰ تن از مدیران «مرکز اطلاع‌رسانی فعالان فلسطینی» در فیسبوک که بیش از دو میلیون دنبال‌کننده داشته، تعلیق شده‌اند که هفت‌تای آنها به صورت دائمی بسته شده‌اند.

با وجود آن‌که برخی فعالان فضای مجازی این رویه فیسبوک را نقض آشکار آزادی بیان عنوان کرده‌اند، اما سفر مقامات ارشد شرکت فیسبوک به تل‌آویو برای بحث در خصوص همکاری با اسرائیل در مبارزه با «تحریکات» در شبکه‌های اجتماعی، نشان از عزم مصمم این شبکه برای مقابله با فعالیت گروه‌ها و اشخاص حامی فلسطینی در فیسبوک دارد.

در عین حال به نظر می‌رسد، مقابله فیسبوک با صفحات حامی فلسطین، نه تنها کاربران فلسطینی بلکه فراتر از آن صفحات و حساب‌های شخصی طرفداران جنبش مقاومت و ضدصهیونیستی را نیز در بر گرفته است.

نکته قابل توجه در این رابطه آن است که شبکه‌های اجتماعی با وجود آنکه فقط مربوط به یک کشور خاص نیستند و ادعای فرامرزی بودن دارند و جمعیت زیادی از کشورهای مختلف بطور همزمان از یک شبکه استفاده می‌کنند، اما با این وجود مالکان این شبکه‌ها در راستای قوانین کشورهای صاحب قدرت حرکت می‌کنند.

اقدام توئیتر و اینستاگرام در حذف مطالب و حساب کاربرانی که در سال گذشته بعد از شهادت حاج قاسم سلیمانی، مطالبی را در خصوص ایشان منتشر کرده بودند به خوبی نشان می‌دهد که این شبکه‌ها نیز همانند فیسبوک بر اساس منافع این قدرت‌ها کار می‌کنند.

فیسبوک مدعی است فقط محتوایی را حذف می‌کند که از نظر قوانین محلی خلاف قانون باشد یا استانداردها و قوانین فیسبوک را نقض کند و مثلاً شامل سخنان نفرت پراکن علیه گروهی خاص باشد!

اما فلسطینیان با توجه مستندات می‌گویند که این غول شبکه‌های اجتماعی تسلیم رژیم صهیونیستی برای سرکوب صدای فلسطینیان شده و تعریف اشغالگران را برای آنچه تحریک نامیده شود، پذیرفته است.

 

منبع: مهر