با نگاهی سریع و گذرا به مجموعه کتابهای ممنوعه در سودان به انبوه عناوینی برمیخوریم که شامل مجالهای مختلف ادبی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی میشود. این لیست بلند بالا که از سال 2005 شروع میشود، آن قدر طولانی است که ذهن هر فردی را برای یافتن دلیل این ممنوعیتها به خود مشغول میکند.
بحران چاپ و نشر کتاب در سودان بیداد میکند
محافل ادبی سودان سالها است که از درد سانسور گسترده کتاب رنج میبرد.
به نقل از سایت خبری جزیره نت، این روزها بار دیگر بحث و گفتگو بر سر سانسورهای گسترده در کشور آفریقایی سودان شدت گرفته است و موضوع آزادی بیان را مطرح نموده.
با نگاهی سریع و گذرا به مجموعه کتابهای ممنوعه در سودان به انبوه عناوینی برمیخوریم که شامل مجالهای مختلف ادبی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی میشود. این لیست بلند بالا که از سال 2005 شروع میشود، آن قدر طولانی است که ذهن هر فردی را برای یافتن دلیل این ممنوعیتها به خود مشغول میکند.
در این گزارش که توسط «عبدالعزیز برکه ساکن» نویسنده سودانی نوشته شده است، آمده: مجموعه داستانی «در حاشیه پیادهرو» و رمان «امادیر» از امیمه عبدالله و سپس رمان «ستاره آگوست» که توسط انتشارات شهدی این کشور به چاپ رسید، اولین زنجیره این سلسه طولانی از کتابهای ممنوعه را تشکیل میدهند. البته این ممنوعیتها به کتابهای چاپ شده محدود نشد و شامل داستانهای کوتاه و بلند درج شده در سایتهای مختلف اینترنتی نیز شد. به عنوان نمونه داستانی از محسن خالد به نام «تیمولیلت» که در سایت سودانیز آن لاین درج شده بود، با ممنوعیت مواجهه شد.
برکه در ادامه این مطلب به رفتارهای اجرایی دولت سودان نیز اشاره دارد و در این زمینه مینویسد: در نمایشگاه کتاب سال 2007 برخی عناوین انتشارات عزه السودانیه مصادره شد و دو نفر از کارکنان کتابخانه مصری مدبولی نیز به اتهام اهانت به دین اسلام دستگیر شدند. این کتابخانه کتاب «ام المومنین فرزندانش را میخورد» چاپ قاهره را در معرض فروش قرار داده بودند.
در لیست کتابهای سیاسی نیز «جنبش اسلامی سودان..دایره نور.. خطوط تاریکی» از محبوب عبدالسلام نویسنده حوزه اسلامی در زمره این کتابها قرار گرفته است و جالب آن که این محدوده گسترده ممنوعیتها به دامنه کتابهای علمی نیز وارد شده و برخی از کتابهای چاپ شده در این حوزه را نیز ممنوع اعلام کرده است. در این زمینه میتوان به کتاب «پروژه الجزیره و جنایت قانون سال 2005» اشاره کرد.
اما آن چه این روزها بار دیگر بحث سانسور را در این کشور بر سر زبانها انداخته است. ممنوعیتهای گسترده در زمینه چاپ و نشر کتابهای شعر شاعران سودانی میباشد. اوضاع آشفته فرهنگی که به شدت مسئله آزادی بیان را در این کشور زیر سئوال برده است، نیازمند قوانین جدیدی میباشد که مانع از بین رفتن کامل ادبیات و فرهنگ در این کشور آفریقایی باشد.
زمان انتشار : 1391-03-11
آزادی بیان,
ادبی,
ادبیات و فرهنگ,
اقتصادی,
امادیر,
امیمه عبدالله,
انتشارات شهدی,
اهانت به دین اسلام,
بحران چاپ و نشر,
پروژه الجزیره و جنایت قانون سال 2005,
تیمولیلت,
جزیره نت,
جنبش اسلامی سودان,
خطوط تاریکی,
داستان کوتاه,
دایره نور,
در حاشیه پیادهرو,
رمان,
سانسور,
ستاره آگوست,
سودان,
سودانیز,
سیاسی,
عبدالعزیز برکه ساکن,
عزه السودانیه,
فرهنگی,
قاهره,
کتابخانه مصری مدبولی,
کتابهای علمی,
کتابهای ممنوعه,
محبوب عبدالسلام,
محسن خالد,
نویسنده حوزه اسلامی,
نویسنده سودانی