محمد الشیخ حسن: موسسههای پژوهش در عرصههای علمی و مراکز ادبی، فرهنگی و ملی که از طرف دولت حمایت میشدند، در اثر جنگهای داخلی یا به طور کل از بین رفته است و یا این که اموال و داراییهای آن به سرقت رفته. در اثر سالها جنگ پیاپی در سومالی، این کشور بخش عظیمی از حافظه ادبی و فرهنگی
فرهنگ و هنر سومالی در چنگال جنگ داخلی
نمایی از تئاتر ملی سومالی که در اثر جنگهای داخلی ویران شده است.
جنگهای داخلی کشور سومالی سالهاست که ادامه دارد و در زیر سایه این زد و خوردهای داخلی فرهنگ، هنر و ادبیات رو به زوال نهاده است. این در حالی است که پیش از این در دوره «سیاد بری» رئیس جمهور اسبق سومالی، به دلیل توجه و رسیدگی دولت، عرصه هنر مخصوصا موسیقی در این کشور شاهد رشد و پیشرفت چشمگیری بود تا آن جا که موسیقی سومالی در قاره آفریقا از جایگاه خوبی برخوردار شده بود.
«محمد الشیخ حسن» استاد ادبیات و فرهنگ سومالی در دانشگاه بونتلاند و یکی از اعضای هیئت نویسندگی این کشور درباب رکود فرهنگ سومالی گفته است: نبود یک مرجع فرهنگی که هنرمندان بتوانند در عرصههای مختلف به آن رجوع کنند، دلیل این سیر قهقرایی است که در فرهنگ و هنر سومالی به چشم میخورد. طبیعتا میبایست در هر کشوری مرجع فرهنگی وجود داشته باشد که ابداع و خلاقیت هنرمندان و ادیبان را به سمت رشد و تعالی هدایت کند.
وی در ادامه سخنان خود به ویرانیهایی اشاره کرد که در اثر جنگهای داخلی سومالی به وجود آمده است و در این زمینه گفت: موسسههای پژوهش در عرصههای علمی و مراکز ادبی، فرهنگی و ملی که از طرف دولت حمایت میشدند، در اثر جنگهای داخلی یا به طور کل از بین رفته است و یا این که اموال و داراییهای آن به سرقت رفته.
«الشیخ» ویرانیهای به وجود آمده در موسسهها و مراکز علمی، هنری و فرهنگی را برنامههای هدفداری توصیف کرد و در این خصوص به جزیره نت گفت: در اثر سالها جنگ پیاپی در سومالی، این کشور بخش عظیمی از حافظه ادبی و فرهنگی خود را از دست داده است. در واقع ویران شدن موسسهها و مراکز این چنینی با هدف از بین بردن هویت سومالی و محو کامل تاریخ آن صورت میگیرد.
این استاد دانشگاهی در ادامه به تلاشهای «اسماعیل عمر جیله» رئیس جمهور جیبوتی در راستای حفظ و بقای فرهنگ و ادب سومالی اشاره کرد و گفت: «عمر جیله» برای حفظ و همچنین ارتقای سطح هنر، ادبیات و فرهنگ ملی در سومالی تلاشهای بسیاری مبذول کرده است.
تعدادی از ادیبان و نویسندگان سومالی به دلیل شرایط نامناسب کشورشان مجبور به جلای وطن و زندگی در کشور جیبوتی شدهاند. این تعداد از فعالان عرصه فرهنگ و ادب سومالی با حمایت دولت جیبوتی مجله «الابداع» را تاسیس کردهاند که به موضوعات ادبی و هنری مربوط به سومالی میپردازد.
«الشیخ» همچنین با ابراز ناراحتی از اوضاع آشفته در سومالی گفت: هر فرهنگ و ادبی به ملتی نیاز دارد که مشوق آن باشد و به آن توجه کند. اما متاسفانه مردم سومالی در شرایط بدی بسر میبرند که جز صدای گلوله چیز دیگری به گوششان نمیرسد. وی در همین راستا افزود: اگرچه در حال حاضر سومالی فاقد دولت مرکزی است که بتواند از فرهنگ و ادب این کشور حمایت کند، اما تلاشهای اندکی از سوی برخی فعالان این عرصه به چشم میخورد که البته بسیار کم و ناچیز میباشد.
http://www.aljazeera.net/news/pages/eb2cb828-6c3a-40f5-ae47-922f890bf928
زمان انتشار : 1391-04-24
آفریقا,
ادبی,
از بین بردن هویت,
اسماعیل عمر جیله,
الابداع,
بونتلاند,
تئاتر ملی,
جزیره نت,
جنگ پیاپی,
جنگ داخلی,
جیبوتی,
حمایت دولت,
دولت مرکزی,
رئیس جمهور,
رکود فرهنگ,
سومالی,
سیاد بری,
علمی,
عمر جیله,
فرهنگ و هنر,
فرهنگی,
محمد الشیخ حسن,
ملی,
موسیقی,
هنر و ادبیات,
هیئت نویسندگی