هرچند آلمان سالهاست که فلسطین را به عنوان کشوری مستقل قبول ندارد اما سازمانهای بزرگ پژوهشی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آلمان در فلسطین فعالیت میکنند.
فعالیت زیاد سازمانهای فرهنگی آلمان در فلسطین؛
ژرمنها وقتی کشور فلسطین را به رسمیت نمیشناسند آنجا چه میکنند؟
به گزارش الأمه:
در خبرها آمده بود که محمد اشتیه، نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین در آستانه روز قدس از دولت آلمان خواست تا کشور فلسطین را بهرسمیت بشناسد. آلمانیها سالها است که از پذیرش فلسطین به عنوان کشوری مستقل سر باز میزنند. این در حالی است که بسیاری از سازمانهای فرهنگی و مؤسسات پژوهشی آلمان در فلسطین فعالیت میکنند. مؤسسه گوته، مرکز تبادلات آکادمیک آلمان و بنیادهای پژوهشی مانند بنیاد فردریش ابرت، بنیاد هاینریش بل و بنیاد هانس زایدل از جمله سازمانهای فرهنگی و پژوهشی آلمان است که در فلسطین شعبه دارند. در این گزارش که رایزنی فرهنگی ایران در آلمان آن را برای مهر ارسال کرده، به پارهای از فعالیتهای فرهنگی و پژوهشی آلمان در فلسطین اشاره شده است:
تأسیس مرکز فرهنگی آلمانی-فرانسوی
برکسی پوشیده نیست که برای آلمانیها، توسعه زبان آلمانی در جهان اهمیت زیادی دارد. آنها معتقدند که شهروندان در اقصینقاط جهان از طریق یادگیری زبان آلمانی با فرهنگ و ارزشهای آلمانی نیز آشنا میشوند. در نتیجه مسئولان مؤسسه گوته، شعبهای از این مؤسسه را در رامالله تأسیس کردهاند. این مؤسسه که در سال ۱۹۹۸ شکل گرفته، از یک سو، دورههای آموزشی زبان آلمانی در سطوح مختلف دارد و از سوی دیگر برنامههای فرهنگی در رامالله، کرانه باختری، غزه و قدس شرقی برگزار میکند. اما مؤسسه گوته در فلسطین با سایر شعبههای این مؤسسه در سطح جهان تفاوت دارد. این مؤسسه از سال ۲۰۰۴ با مؤسسه آموزش زبان فرانسه در رامالله ادغام شده و بدینترتیب، یکی از بزرگترین مؤسسات فرهنگی در فلسطین شکل گرفته است. در قلب این مرکز دو ملیتی، کتابخانه رابرت شومان قرار دارد که در آن کتابها و مجلات زیادی به زبانهای عربی، فرانسه و آلمانی دیده میشود. همچنین کودکان میتوانند از بازیهای رایانهای این کتابخانه استفاده کنند. علاوه بر این، مسئولان کتابخانه رابرت شومان اخبار رویدادهای فرهنگی، اجتماعی و سیاسی فرانسه، آلمان و همچنین اروپا را در اختیار علاقهمندان قرار میدهند. مرکز فرهنگی آلمانی-فرانسوی در رامالله در حالحاضر با مؤسسات فرهنگی در فلسطین نیز همکاری دارد و تلاش میکند تا نقش پررنگی در حوزه فرهنگی این منطقه بازی کند. از طریق لینک زیر میتوانید، اطلاعات بیشتری درباره فعالیتهای این مؤسسه بهدست آورید:
https://www.goethe.de/ins/ps/de/ueb/auf.html
تبادل دانشجو
آنطور که سایت مؤسسه تبادلات آکادمیک آلمان گزارش داده است، ۵۰ دانشگاه و مؤسسه عالی آموزشی در فلسطین فعالیت دارند. علاوه بر این، در سالهای اخیر، کالجهایی برای برگزاری دوره دو ساله دیپلم در فلسطین تأسیس شدهاند. این عوامل موجب شده که دانشگاههای آلمان برای همکاری متقابل با دانشگاههای فلسطین ابراز تمایل کنند. در این میان، مؤسسه تبادلات آکادمیک آلمان نقش ویژهای ایفا میکند. این مؤسسه در حوزه تبادل دانشجو و پژوهشگر میان آلمان و فلسطین فعالیت میکند. گزارشهای منتشر شده بر روی سایت مؤسسه تبادلات آکادمیک نشان میدهند که دانشگاههای فلسطین از کیفیت آموزشی و پژوهشی خوبی برخوردارند. همچنین در سایت این مؤسسه، اطلاعات مفیدی درباره فرصتهای مطالعاتی و تحقیقاتی در آلمان و فلسطین منتشر شده است. از طریق سایت زیر میتوانید اطلاعات بیشتری درباره تبادل دانشجو، پژوهشگر و دانشگاههای فلسطین و آلمان پیدا کنید:
https://www.daad.de/de/laenderinformationen/asien/palaestinensische-gebiete/
تأسیس بنیادهای پژوهشی
هرچند آلمان، سالها است که فلسطین را به عنوان کشوری مستقل قبول ندارد اما سازمانهای بزرگ پژوهشی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آلمان در فلسطین فعالیت میکنند. برخی از این سازمانها مانند مؤسسه هانس زایدل، بنیاد هاینریش بُل، بنیاد فردریش ابرت، بنیاد رزا لوکزامبورگ و بنیاد کنراد آدنور پروژههای متعددی در فلسطین دارند و نقش پررنگی در حوزه فرهنگی و آموزشی منطقه بازی میکنند.
بنیاد هانس زایدل
مسئولان بنیاد هانس زایدل مدعیاند که برای توسعه دموکراسی و صلح در سطح جهان فعالیت میکنند. از نگاه آنان، نسلهای مختلف باید درک روشنی از مسائل سیاسی و مفهوم دموکراسی داشته باشند. این مؤسسه در راستای اهداف خود، پروژههای مختلفی را در فلسطین و اسرائیل اجرا میکند. آنطور که بر روی سایت این مؤسسه نوشته شده، یکی از فعالیتهای مهم هانس زایدل، توانمندسازی جوانان اسرائیلی و فلسطینی است. این مؤسسه با همکاری بنیادها و سازمانهای محلی، کارگاههای آموزشی، کنفرانسها و برنامههای متعددی برای جوانان اجرا میکنند. برای آشنایی با فعالیتهای این مؤسسه میتوانید به سایت زیر مراجعه کنید:
https://israpal.hss.de/fields-of-activity/
بنیاد کنراد آدناور
بنیاد کنراد آدناور از دیگر مؤسسات آلمانی است که در فلسطین فعالیت میکند. جالب است بدانید که مسئولان این بنیاد نیز ادعا میکنند که به دنبال برقراری آزادی، عدالت و همبستگی در کشورهای مختلف هستند. این بنیاد در راستای اهداف خود با دانشگاهها، انجمنهای علمی و سازمانهای مردمنهاد در اقصینقاط جهان همکاری میکند. بنیاد کنراد آدناور در رامالله در سال ۱۹۹۶ تأسیس شد. مسئولان این بنیاد مدعیاند که نگران ثبات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در خاورمیانه هستند و از این رو، در فلسطین، دموکراسی و حاکمیت قانون را ترویج میکنند. آنها با برگزاری کنفرانسها، کارگاههای آموزشی، برگزاری میزگردهای مختلف و همکاری با مؤسسات تحقیقاتی و آموزشی، تلاش میکنند تا در راستای اهداف خود قدم بردارند. اگر مایلید اطلاعات بیشتری درباره بنیاد آدناور در رامالله به دست آورید به سایت زیر مراجعه کنید:
https://www.kas.de/de/web/palaestinensische-gebiete/home
بنیاد هاینریش بل
از دیگر مؤسسات آلمانی که در فلسطین فعالیت دارد، میتوان به بنیاد هاینریش بل اشاره کرد. مسئولان این بنیاد در سال ۱۹۹۹، دفتر رامالله را برای ارتقا دموکراسی و مدیریت منازعات تأسیس کردند. آنها تلاش میکنند تا با بازیگران جامعه مدنی فلسطین ارتباط برقرار کنند و در این راستا با دانشجویان، فعالان حوزههای اجتماعی و فرهنگی وارد مذاکره میشوند. از طریق لینک زیر میتوانید از فعالیتهای بنیاد بل در فلسطین مطلع شوید:
https://www.boell.de/de/2008/11/03/buero-arabischer-naher-osten
بنیاد فردریش ابرت
بنیاد فردریش ابرت از دیگر سازمانهای معروف آلمان است که در فلسطین فعالیت دارد. این بنیاد از سال ۱۹۶۰، ارزشها و ایدههای سوسیال دموکراسی را در خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا ترویج میکند. کارکنان این بنیاد در بخش خاورمیانه و کشورهای شمال آفریقا، از یک سو تحولات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منطقه را بررسی میکنند و از سوی دیگر درباره آموزش سیاسی، عدالت اجتماعی و حقوق کارگران، اقتصاد پایدار، سیاستهای آب و هوا و انرژی، گفتوگوهای منطقهای و پیشگیری از درگیری، به سازمانهای مردمنهاد مشاوره میدهند. مسئولان این بنیاد ادعا میکنند که با هدف ترویج دمکراسی، ترغیب گروههای مختلف مذهبی، سیاسی و اجتماعی به گفتوگو با یکدیگر و همچنین حمایت از برابری جنسی و عدالت اجتماعی، در فلسطین و اسرائیل به فعالیت میپردازد. اگر مایلید که اطلاعات بیشتری درباره این سازمان به دست آورید، به لینک زیر مراجعه کنید:
https://www.fes.de/referat-naher-mittlerer-osten-und-nordafrika/
بنیاد رزا لوکزامبورگ
از دیگر سازمانهای مهم آلمانی که در حالحاضر در فلسطین فعالیت دارند، میتوان به بنیاد رزا لوکزامبورگ اشاره کرد. این بنیاد در سه حوزه آموزشهای آزادیبخش، تحلیل سیاسی و شبکهسازی، حقوق اجتماعی و سیاسی کار میکند.
مدرسه اشمیت
تأسیس مدرسه اشمیت از دیگر فعالیتهای فرهنگی آلمانیها در فلسطین است. این مدرسه در سال ۱۹۸۶ با حمایت مالی کاتولیکهای آلمان به عنوان مدرسه خصوصی دخترانه تأسیس شد. هدف از تأسیس این مدرسه در بیتالمقدس، آموزش بینمذهبی و بینفرهنگی به دختران در فلسطین است. در حالحاضر ۵۰۰ دختر مسیحی و مسلمان در این مدرسه مشغول به تحصیل هستند. از سال ۲۰۰۴، مدرسه اشمیت تحت نظر بخش مدارس خارجی آلمان قرار گرفت. این مدرسه مجهز به مدرنترین آزمایشگاهها، کتابخانه، سالنهای موسیقی و امکانات ورزشی است. از لینک زیر میتوانید اطلاعات بیشتری درباره مدرسه اشمیت در بیتالمقدس به دست آورید:
http://schmidtschule.schule/index.php/en/schule/willkommen-an-der-schmidtschule
منبع: مهر
آلمان,
بنیاد رزا لوکزامبورگ,
بنیاد فردریش ابرت,
بنیاد کنراد آدناور,
بنیاد هانس زایدل,
بنیاد هاینریش بل,
تأسیس بنیادهای پژوهشی,
تبادل دانشجو,
غزه و قدس,
فرانسوی,
فلسطین,
محمد اشتیه,
مدرسه اشمیت