رمضان، ماهی مقدس و مهم در عراق است و عموم مردم این کشور حرمت این ماه را نگاه میدارند.
رمضان در عراق
به گزارش الأمه:
کشور عراق با 438317 کیلومتر مربع در جنوب غرب آسیا و در ناحیه هلال خصیب واقع شده است. مرکز عراق شهر قدیمی بغداد است و تنها بندر آن بصره میباشد. جمعیت این کشور طبق آمار سال ۱۳۸۶ حدود ۳۰ میلیون نفر است که حدود ۷۵ درصد مردم عرب، ۲۰ درصد کرد و ۵ درصد آشوری، ترکمن و سایر اقوام هستند.
70% مردم عراق شیعه هستند و این کشور از مراکز عمده تشیع به شمار میرود . استانهای کربلا، دیوانیه، حله، منتفک، عماره و کوت عراق کاملا شیعهاند. در استانهای دیالی ، بغداد و بصره اکثریت با شیعه است در نقاط دیگر نیز شیعیان پراکندهاند .
کوفه ، کربلا ، نجف ، سامرا و کاظمین از شهرهای مذهبی شیعه بوده و بارگاه مقدس حضرت علی (ع) ، حضرت امام حسین (ع) ، امام موسی کاظم (ع) ، امام محمد تقی (ع) امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) و نیز مرقد پاک تعدادی از یاوران و اصحاب خاص اهلبیت عصمت و طهارت در کشور عراق وجود دارد.ماه رمضان هم ماهی مقدس و مهم در عراق است و عموم مردم این کشور حرمت این ماه را نگاه میدارند.
عراقیها علیرغم اینکه در طول سالهای اخیر شاهد شدیدترین خشونتها و حوادث تروریستی در کشورشان بودند، اما آداب و سنن خود را فراموش نکردهاند و حتی پررنگتر از گذشته و با شور و شعف بیشتری به استقبال ماه خدا میروند.
عراقی های ساکن پایتخت که هر ساله با فرارسیدن ماه مبارک رمضان برای تهیه لوازم مورد نیاز خود به بزرگترین بازار شورجه میروند، امسال هم با حضور خود در این بازار قدیمی، رونق خاصی را به آنجا بخشیدند.دولت عراق هم به دلیل احتمال وقوع حوادث خشونتبار تدابیر امنیتی را در مجاورت دربهای ورودی و خروجی این بازار اتخاذ کرده است.
بازار شورجه که در آن مغازههای ادویه فروشی، مسگران٬ آجیل فروشی وعطاری قرار گرفته٬ یکی از آثار باستانی باقی مانده دوران خلفای عباسی بوده و مسجد جامع الخلفا و یک کلیسا نیز در آن قرار دارد. به همین دلیل برای مردم بغداد دارای ارزش دینی و فرهنگی هست.با آغاز ماه مبارک رمضان خانوادههای عراقی با در دست داشتن سینیهای غذا به مساجد میروند تا غذای خود را با روزهداران یا نیازمندان تقسیم کنند.
مساجد عراق در این ماه، شاهد حرکت پر جنب و جوش مردم است، زیرا غیر از نماز، برنامههای دینی و فرهنگی دیگری مختلفی دارد؛ نظیر سخنرانی که بعد از افطار به تبیین مسائل دینی و اخلاقی میپردازد.مساجد عراق در چند سال اخیر شاهد تحولات مهمی بودهاند.
پیش از این و در دوران "صدام حسین" برنامههای خاصی در مساجد نبود؛ زیرا رژیم بعث مخالف اسلام، مسجد و امور مذهبی بود و اجازه نمیداد چنین کارهایی انجام بگیرد. اگر هم کسی میخواست کاری در این زمینه انجام دهد حتی ممکن بود کشته شود یا مدت زیادی از عمر خود را در زندانهای بعث از دست بدهد.
اکنون آرامش نسبی در این کشور حکمفرما شده و مسلمانان این کشور میتوانند برای افطاری نزد خانواده، دوستان و بستگان خود بروند؛ در مساجد نماز اقامه کنند؛ و بسیاری از سنتها و آداب و رسومی را که طی سالهای گذشته به علت وضعیت ناامنی انجام نمی دادند، امسال انجام دهند.
ماه مبارک رمضان در عراق معمولا ماه امنیت و آسایش است؛ گرچه بعثیهای مزدور و تکفیریهای سرسپرده حتی حرمت این ماه را نگاه نمیدارند و هرگاه فرصت کنند به وسیله ماشینهای بمبگذاری شده و انفجار و خونریزیهای به ناحق این حرمت را میشکنند.از آداب و رسوم عراقیها در ماه رمضان میتوان به این نکته اشاره کرد که برخی از آنها، از شب اول ماه رمضان تا آخرین شب آن، نزدیک زمان سحر، در شهر میگردند و با کوبیدن بر طبل، روزهگیران را برای خوردن سحری بیدار میکنند.
از خوراکیهای خاص مردم عراق در ماه مبارک رمضان هم میتوان به باقلوا و زولبیا اشاره کرد که در وعده افطار تناول میکنند. سوپ هم در افطاری طرفدار زیادی دارد که اغلب قبل از صرف غذا مصرف میشود. خرما نیز از غذاهایی است که حتما باید در سفره وجود داشته باشد.
در کشور عراق هم مثل سایر کشورهای اسلامی، از سالها پیش برنامههای تلویزیون در ماه رمضان با ماههای دیگر متفاوت و تا حدودی با آن سازگار است. برنامههای قرآنی، دعا و سریالهای متفاوت، جزئی از برنامههای تلویزیون در این ماه است. کودکان عراقی نیز در این ماه بازیهای مختلف و قدیمی به نامهای ''ماجینه''، ''محیبس'' و ''صینییه'' انجام میدهند؛ تا این ماه را برای خود خاطرهانگیزتر کنند.
شب قدر از شبهای بسیار مهم در عراق است. شیعیان سه شب را به احتمال شب قدر احیاء میگیرند و در آنها با خواندن قران، ادعیه و زیارت امام حسین(ع) شبزندهداری میکنند.
زیارت حضرت سیدالشهداء (ع) نیز ـ مانند بقیه خیرات و عبادات ـ در این ماه فضیلت بیشتری دارد. در اعمال مخصوصهی شبهای قدر هم تأکید فراوانی بر زیارت امام حسین(ع) شده است؛ لذا جمعیت انبوهی این شب را در کربلا میگذرانند طوری که در این شبها جای خالی در کربلا باقی نمیماند.زیارت نجف اشرف هم حال و هوای ویژهای دارد چرا که ایام شهادت و ضربت خوردن امیرالمؤمنین علی (ع) نیز در همین شبها واقع میشود.
عید فطر در عراق با شکوه و اهمیت بسیاری برگزار میشود. این عید به مدت سه روز تعطیل رسمی است و مردم از چند روز قبل برای آن آماده میشوند. آنها لباس جدید میخرند و غذای مناسب آماده میکنند تا در روز عید به میهمانان تقدیم کنند.
مردم عراق نوعی کیک که آن را "کلیچه" مینامند برای این عید میپزند و جشن و شادی همگانی به راه میاندازند.از مهمترین برنامههای عید فطر برگزاری نماز عید فطر است.
بعد از نماز هم به دیدار یکدیگر میروند و بزرگترها به کوچکترها عیدی میدهند. خیابانها شلوغ است و مردم در حال رفت و آمد هستند. بچهها هم بازیهای مخصوصی در این روزها دارند. همچنین مردم فطریه را نیز به فقرا میدهند.
مسافرتهای زیادی در این سه روز انجام میشود که صد البته زیارت کربلا، نجف و کاظمین در آن جای خاصی دارد به شکلی که در اطراف حرمهای مطهر ائمه، از کثرت جمعیت زوار جای نشستن یا پهن کردن بساط باقی نمیماند.