۱۳۹۷/۰۵/۲۷
۱۰:۲۵ ق٫ظ

«احمد بای» فیلم ضداستعماری ایران و الجزایر به کارگردانی جمال شورجه در حالی در الجزایر کلید خورد که گروه‌های تکفیری به علت حضور یک فیلمساز ایرانی در رأس این پروژه‌ به سنگ‌اندازی خود ادامه می‌دهند.

گزارشی از فیلم ضداستعماری شورجه در الجزایر

سنگ‌اندازی گروه‌های تکفیری ادامه دارد

به گزارش الأمه به نقل از  باشگاه خبرنگاران پویا:

«احمد بای» قبل از اینکه جلوی دوربین برود جمال شورجه روایت می‌کرد که برخی گروه‌های تکفیری برای تولید این فیلم ضداستعماری سنگ‌اندازی کردند. البته گفته می‌شود بیشتر فشارها به دلیل حضور یک فیلمساز ایرانی در رأس این پروژه بود اما وزارت فرهنگ الجزایر زیر بار این فشارها نرفت، چرا که تهیه‌کننده فیلم از آغاز تولید آن خبر داده است.

تمام بازیگران این  فیلم الجزایری هستند و فقط با یکی از  بازیگران  فرانسوی مذاکراتی صورت گرفته اما عوامل پشت دوربین همه از کشورمان هستند.

تمام بازیگران و عوامل پشت دوربین این اثر انتخاب شدند و تولید این پروژه چند روز قبل رسما با حضور مقامات الجزایری آغاز شده و تهیه کننده این فیلم از کشور الجزایر است.

"احمد بای" یکی از سرداران استقلال  الجزایر در زمان رویارویی با حمله فرانسوی‌هاست.

این فیلم از لحاظ تولید یکی از سخت‌ترین کارها محسوب می‌شود و اولین کار بزرگ تاریخی سینمای الجزایر خواهد بود.

برخی از عوامل پشت دوربین« احمد بای» عبارتند از: کارگردان: جمال شورجه، تهیه کننده: خانم دکتر سمیره حاج جیلانی، مدیرهنری: مجید میرفخرایی، مدیر فیلمبرداری: تورج منصوری، مدیر چهره‌پردازی: کامران خلج،  برنامه‌ریز و دستیار اول کارگردان: دکتر شادی زیدان از لبنان، مدیر صدابرداری: احمد صالحی. لازم به ذکر است با حسن ایوبی برای مونتاژ و حمید رسولیان بابت جلوه‌های ویژه میدانی فیلم و همچنین تنی چند از عوامل و متخصصین ایرانی مذاکراتی صورت گرفته است.

 فیلمبرداری فیلم تاریخی و ضد استعماری «احمد بای» به کارگردانی «جمال شورجه»  و با حضور وزیر فرهنگ الجزایر و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در شهرک سینمایی CADC الجزیره پایتخت الجزایر آغاز شده است.

احمد بای بن محمد شریف، زاده: 1786  – درگذشته :1850 فرزند محمد الشریف و از خانواده ابن قانه یکی از بزرگ ترین شیوخ عرب در منطقه الصحرای الجزایر بود. احمد بن محمد ریاست قبایل العواسی که در منطقه عین البیضاء و اطراف آن حضور داشتند را برعهده گرفت، منصبی که بجز کسانی که مورد اعتماد مردم بودند تعلق نمی‌گرفت. وی حافظ کل قرآن بود و فعالیت‌های قرآنی بسیاری داشت. همچنین در سن 12 سالگی به حج مشرف شد که از همان زمان به حاج احمد معروف گشت. او همچنین مسئولیت نظارت به بخشی از نیروهای  نظامی را در منطقه شرقی قسنطینه برعهده داشت. در جریان زلزله‌هایی که در 2 مارس 1825، پایتخت را ویران کرد، حاج احمد نقش مهمی در عملیات نجات ایفا کرد و این باعث شد که الدای حسین حاکم وقت او را بعنوان حاکم قسنطینه منصوب کند. او در دوران حکومتش بر این منطقه توانست قبائل بزرگ را با هم متحد و نبردهای مختلفی را علیه استعمار فرانسه پیش ببرد. او دارای یک استراتژی دقیق و بسیار قوی برای پیشبرد جبهه مقاومت علیه فرانسویان بود که او را به یکی از بزرگترین سردمداران استقلال کشور الجزایر تبدیل کرد.

تهیه‌کننده الجزایری: با شورجه، زیبایی را به سینمای عربی باز می‌گردانیم

تهیه‌‎کنندگی این فیلم را خانم دکتر سمیره حاج جیلانی از الجزایر برعهده دارد و یک تیم متخصص ایرانی در زمینه جلوه‌های ویژه، بدلکاری، چهره‌پردازی، فیلمبرداری و صدابرداری با جمال شورجه همکاری می‌کنند و در عین حال شماری از هنرمندان الجزایری نیز با تیم ایرانی همکاری کرده و به صورت عملی آموزش می‌بینند.

حاج جیلانی از همکاری تیم ایرانی برای ساخت این فیلم ابراز رضایت کرد و گفت: دکورها ، کارگاه‌های ساخت وسایل مورد نیاز برای این فیلم مانند کارگاه شمشیرسازی و ... با کمک ایرانی‌ها با کمترین هزینه ممکن آماده شد و این می‌تواند سرمایه بسیار خوبی برای ساخت فیلم‌های تاریخی آتی در الجزایر باشد.

روزنامه الجزایری الفجر به نقل از تهیه کننده فیلم "احمد بای" نوشت: جمال شورجه  کارگردانی در سطح جهانی است و با این فیلم می‌خواهیم زیبایی را به سینمای عربی بازگردانیم.

تهیه کننده فیلم "احمد بای" درخصوص فیلمبرداری این فیلم تاریخی نیز گفت: صحنه‌های این فیلم در استان‌های مختلف الجزایر و از جمله در الجزیره، بوسعاده و قسنطینه فیلمبرداری خواهد شد.

وی افزود: فراخوان ما برای انتخاب بازیگر برای این فیلم با استقبال زیادی در الجزایر مواجه شد به گونه‌ای که بیش از 720 نفر برای بازی در این فیلم اعلام آمادگی کردند و از آن ها امتحان‌های لازم گرفته شد و این درحالی بود که ما نیاز به 20 بازیگر داشتیم.

وی در مورد همکاری تیم الجزایری با تیم ایرانی برای ساخت این فیلم،‌ خاطرنشان کرد: در این خصوص همانند یک روح در دو بدن هستیم . کارگردان فیلم هم شخصیت شناخته شده و قابل احترامی است و با دوراندیشی و مهارت خود توانسته تیم الجزایری را با تیم ایرانی کاملاً هماهنگ کند.

سمیره حاج جیلانی در خصوص دلایل همکاری با جمال شورجه برای فیلم خود، تصریح کرد: ضمانت بازاریابی فیلم و رساندن آن به جشنواره‌های بزرگ بین‌المللی توسط ایرانی‌ها و استفاده از پیشرفت‌های فناوری و هنری در تولید فیلم‌های ایرانی باعث شد تا برای فیلم "احمد بای" با جمال شورجه همکاری کنیم .

تهیه‌کننده فیلم الجزایری-ایرانی "احمد بای" با تأکید بر امضای قرارداد همکاری جمال شورجه برای آموزش فیلمسازان الجزایری، افزود: این پروژه (فیلم احمد بای) تنها همکاری ما با ایرانی‌ها نخواهد بود، بلکه موسسه ما با جمال شورجه قراردادی را امضا کرده که شامل بر آموزش جوانان در رشته‌های مختلف سینما، توزیع و فیلمبرداری فیلم‌های ایرانی در الجزایر است.

محمد طاهر زاوی که نقش "احمد بای" را ایفا می‌کند، اظهار داشت: از زمانی که متوجه شدم یک فیلمساز ایرانی، این فیلم را کارگردانی می‌کند، بسیار خوشحال شدم و از اینکه در حال حاضر جلوی دوربین این فیلمساز کارکشته، ایفای نقش می‌کنم، بسیار راضی و خرسند هستم. با وجود چنین هنرمندانی، شکی در این نیست که یک اثر هنری بسیار زیبا تولید خواهد شد.

وی با تمجید از کار تیم سینمایی ایران در الجزایر، خاطرنشان کرد: آن‌‌ها بسیار حرفه‌ای و مسلط به کار هستند و کار آنها در همه زمینه‌ها به ویژه چهره‌پردازی، طراحی صحنه و لباس مورد توجه قرار گرفته است. کارگردان، فردی با روابط عمومی قوی و بسیار دلسوز است؛ این نکته باعث می‌شود تا کار کردن با وی لذت‌بخش باشد، او به همه اعتماد به نفس می‌دهد و باعث می‌شود همه به کار کردن با او با وجود سختی‌های کار بیشتر راغب باشند.

مجید میر فخرایی مدیر هنری این پروژه در ارتباط با گستره و عظمت این فیلم،‌ گفت: زمان اتفاق فیلم به حدود صد سال پیش برمی‌گردد. لباس فرانسوی‌ها و عثمانی‌ها طراحی شده و دوخت لباس بازیگران اصلی آن‌ها نیز به پایان رسیده است. دو جنگ مهم در فیلم اتفاق می‌افتد که حدود 500 هنرور و 50 بازیگر اصلی دارد. برای این فیلم دکورها و فضاسازی و لباس‌های مختلفی اعم از عربی، عثمانی، فرانسوی و الجزایری آماده می‌شود که کاری سخت و بزرگ است.

 
 
 
وزیر فرهنگ الجزایر: سینمای ایران در سطح جهانی دارای تجارب ارزشمندی است

«عزالدین میهوبی» وزیر فرهنگ الجزایر در خصوص همکاری هنرمندان ایرانی با دست اندرکاران سینمای الجزایر گفت: ایرانی‌ها سرعت عمل خوبی در تولید آثار سینمایی دارند و این باعث می‌شود بتوانند طرح‌های خود را در زمان تعیین شده تحویل دهند.

وزیر فرهنگ الجزایر در مصاحبه با پایگاه خبری «کل شی عن الجزایر» در خصوص همکاری‌های فرهنگی کشورش با ایران و مزیت کار هنرمندان ایرانی و دست اندرکاران سینما در ایران، خاطرنشان کرد: ایرانی‌ها با سرعت عمل و ریتم تندی که در کارشان دارند، می‌توانند پروژه‌ها را در زمان تعیین شده تحویل دهند.

میهوبی همچنین با اشاره به کمبود بودجه و مشکلات اقتصادی در شرایط کنونی افزود: ایرانی‌ها همچنین تجربه و روش خاصی برای کاهش هزینه‌های تولید دارند. سینمای الجزایر پیش از این با سینمای ایتالیا، فرانسه و برخی کشورهای عربی آشنایی داشت و در این فیلم تجربه همکاری با سینما به سبک ایرانی را پیدا کرده است .

میهوبی در ادامه با تمجید از جایگاه والای سینمای ایران در جهان و همچنین « جمال شورجه»  کارگردان فیلم "احمد بای" گفت: سینمای ایران در سطح جهانی دارای تجارب ارزشمندی است و شورجه نیز در زمره بهترین کارگردان‌های ایرانی است.

این مقام الجزایری همچنین از جدیت در کار تیم ایرانی در این اثر هنری مشترک تمجید کرد و افزود: بی‌شک این فیلم برای سینمای الجزایر بسیار ارزشمند خواهد بود، افق‌های همکاری در زمینه‌های دیگر را نیز می‌گشاید و هنرمندان الجزایر می‌توانند از تجربیات ایرانی‌ها در زمینه فیلم‌سازی تا حد زیادی استفاده کنند.

این وزیر الجزایری، جدیت در کار، وقت شناسی، قاطعیت، نظم و انضباط و استفاده حداکثری از زمان را از جمله ویژگی‌های بارز تیم هنری ایرانی با مدیریت شورجه در این فیلم دانست و اضافه کرد: مدیریت زمان در چنین طرح‌هایی بسیار مهم است، زیرا هر اندازه فیلم با حفظ کیفیت، در زمان کوتاه‌تری ساخته و آماده شود، هزینه‌های تولید آن کاهش می‌یابد.

میهوبی، اشاره کرد: من شخصاً در جریان همه امور فیلم "احمد بای" بودم و چندبار هم از کارگاه‌های مختلف ساخت این فیلم دیدن کردم. تیم ایرانی با دقت و وسواسی به بررسی مراحل تاریخی زندگی احمد بای و محیط زندگی او ، لباس‌ها ، آداب و رسوم آن زمان و همچنین معماری و شکل ساختمان‌ها می‌پرداخت . فیلم "احمد بای" با مهارت‌ها، تخصص و تجربه هنرمندان ایرانی فیلمی حرفه‌ای خواهد بود.

 
 

امیر موسوی، رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در الجزایر، تصریح کرد: این فیلم حاصل توافق وزیران فرهنگ دو کشور در خصوص همکاری سینمایی تهران و الجزیره است و تهیه‌کننده فیلم که رئیس انجمن زنان هنرمند الجزایر است، سال گذشته در سفری که به تهران داشت با متخصصان و استادان سینمای ایران دیدار و گفتگو کرد و بالاخره با شورجه به عنوان کارگردان و مجید میرفخرایی به توافق رسید و تورج منصوری نیز فیلمبردار این فیلم خواهد بود.

وی افزود: طرف الجزایری اهمیت زیادی برای این پروژه قائل است و شخص وزیر فرهنگ این کشور پیوسته و از نزدیک پیگیر این موضوع بوده است. همه بازیگران این فیلم الجزایری هستند، اما پشت صحنه توسط ایرانی‌ها اداره می‌شود و در کنار هر هنرمند ایرانی، چند هنرمند الجزایری برای کمک و همچنین برای آموزش دیدن حضور دارد.

نویسنده فیلمنامه احمد بای:با هنرمندان ایرانی فیلم‌هایی در سطح جهانی خواهیم ساخت

رابح ظریف، نویسنده "احمد بای"، تصریح کرد: این باعث خوشحالی من است که هنرمند ایرانی مشهوری مانند جمال شورجه کارگردانی این فیلم را برعهده دارد، من پیش از این با کارگردانان دیگر کشورهای عربی همکاری کرده بودم اما قطعا کار با ایرانیها تجربه سومندی برای ما خواهد بود. سینمای ایران بسیار قوی و پیشرفته است و باید پل‌هایی برای ارتباط در زمینه سینما میان ایران و الجزایر ایجاد شود تا بیشتر بتوانیم از استادان و هنرمندان ایرانی استفاده کنیم.

ظریف تأکید کرد: حضور استادان و هنرمندان ایرانی در این فیلم و پیشبرد کارها تحت نظارت آنان این فرصت را برای الجزایر ایجاد می‌کند تا فیلم‌هایی در سطح جهانی بسازد و از سوی دیگر ایرانی‌ها نیز، با بخشی از تاریخ الجزایر و جو فرهنگی آن بیشتر آشنا شوند.

 جمال شورجه متولد 1333، نویسنده، تهیه کننده و کارگردان ایرانی و دانش‌آموخته کارگردانی از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر تهران است  که هم اکنون مدیر عاملی موسسه فرهنگی هنری تبیان را بر عهده دارد. وی کارگردانی فیلم های زیادی  از جمله "33 روز"، "حماسه مجنون"، "خلبان"، "دایره سرخ"، "باشگاه سری" و "عملیات کرکوک" را در کارنامه خود دارد. شورجه همچنین در دو سریال فاخر قرآنی «یوسف پیامبر(ع)» و « مردان آنجلس » به عنوان دستیار اول کارگردان حضور داشته و مشاور عالی مرحوم فرج‌الله سلحشور حضور داشته است.

وی بنا به تأکید و وصیت زنده یاد فرج‌الله سلحشور کارگردانی سریال بزرگ «موسی(ع)» را به عنوان آخرین یادگار  آن مرحوم برعهده گرفت. سریالی که با وجود چند سال از درگذشت مرحوم سلحشور، ساخت آن به علت مشکلات مالی همچنان با اما و اگر هایی روبروست. هر چند که خبرهای جدید از آمادگی رسانه ملی و توافق برای ساخت این سریال بزرگ جهانی حکایت دارد.

براساس آماری که سال گذشته توسط محمدعلی انوشه مدیر هفتمین بازار فیلم کشورهای اسلامی منتشر شد، سریال یوسف پیامبر(ع) به عنوان آخرین همکاری مشترک جمال شورجه با مرحوم فرجالله سلحشور در بیشتر از 90 کشور جهان پخش شده است. به گفته انوشه میزان تماشاگران این سریال دینی چیزی حدود 4 میلیارد نفر بوده و تنها در ماه رمضان گذشته همزمان در 110 شبکه تلویزیونی در اقصی نقاط جهان به نمایش درآمده است. شورجه با پشتوانه این تجربیات گرانسنگ خود را برای ساخت پروژه عظیم قرآنی «موسی(ع)» که بیش از هزار آیه از قرآن کریم به این قصه اختصاص دارد، آماده می‌کند.